CHRONOGEST CR

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

CHRONOGEST CR

İntravaginal Sünger

Veteriner Sentetik Progesteron

BİLEŞİMİ

Her beyaz renkli, 40 x 30mm ebadındaki silindirik poliüretan sünger 20 mg kronolon (flugeston asetat) içerir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Kronolon, korpus luteum kaynaklı progesterona benzer şekilde kuvvetli progestagenik etkisi olan sentetik streoidtir.

CHRONOGEST CR sünger içeriğindeki kronolon, vaginal mukozadan abzorbe edilerek hipotalamustan GnRH’ın, hipofizden gonadotropinlerin salgılanmasını azaltır. Böylece yumurtalıklarda foliküllerin olgunlaşması ve yumurtlama engellenmiş olur. İlac, etkisini diğer steroid hormonlarda olduğu gibi hedef dokulardaki steroid reseptörlere bağlanarak gösterir. Yavaş bir şekilde kronolon salıveren sünger vajinada kaldığı sürece kızgınlığı baskı altında tutar. Süngerler çıkarıldıktan sonra gonadotropin hormonu (PMSG) uygulaması yapılarak hayvanlarda follikuler fazın kendiliğinden başlaması uyarılır. Böylece kızgınlık senkronize edildiği gibi ovülasyon, fertilite ve döl veriminin arttırılması sağlanır. Kronolon 12-14 günlük intravaginal uygulama döneminde kolaylıkla absorbe olur. Tmax 6-22 saat arasında değişirken Cmax 1.11 ve 2.27 ng/ml değerleri arasındadır. Tedavinin başlangıcını izleyen kısa sürede sabit seviyeye ulaşır. Plazma kronolon konsantrasyonu 9 gün süreyle sabittir ve daha sonra düşmeye başlar. CHRONOGEST CR’nin çıkarılmasından sonra, plazma kronolone konsantrasyonu 0.78 pg/ml (LOD)’nin altındadır. Uygulama boyunca plazma kronolon konsantrasyonu ovülasyonu önlemeye ve sünger çıkarıldıktan sonra östrus senkronizasyonunu indüklemeye yetecek seviyededir. Daha sonra plazma konsantrasyonu hızla düşer ve kronolone metabolize olarak hidroksillenmiş metabolitlere dönüşür.

KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR

Koyun ve keçilerde östrus sinkronizasyonu ve ovülasyonun indüksiyonu amacıyla kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Koyun ve keçilerde CHRONOGEST CR aplikatör yardımıyla intra-vaginal olarak uygulanır. Dozu; vücut ağırlığı, ırk, tip ve mevsime bağlı olmaksızın hayvan başına bir süngerdir. Uygulama süresi koyunlarda 12-14, keçilerde ise 11 gündür. Uygulama süresinin sonunda, CHRONOGEST CR kontrollü salınan aracın ipi yavaşca çekilerek çıkarılır.

CHRONOGEST CR kullanım metodu:

Özel aplikatör ile tek sünger vaginaya yerleştirilir. Aplikatör, her uygulamadan önce uygun bir dezenfektan ile dezenfekte edilmelidir. Sünger koyunlarda 12-14 gün ve keçilerde 11 gün vagina içinde kalır. Sinkronizasyon ve ovülasyonun indüksiyonu için, koyunlarda sünger çıkarıldıktan hemen sonra kas içi PMSG karışımı α enjeksiyonu önerilir. Keçilerde ise süngerin alınmasından 48 saat önce PMSG+Prostoglandin F2ₐ bir enjeksiyonla sinkronizasyonun indüklenmesi sağlanır. Koyun ve keçide süngerin alınmasından 36-72 saat sonra ovülasyon gercekleşir. PMSG dozu yaş, ırk mevsim v.b özelliklere göre 400-700 i.ü arasında değişir.

Süngerin Yerleştirilmesi

  1. Aplikatör her uygulamadan önce CHRONOGEST CR/Plastiseptan veya benzeri quarterner amonyum tuzu  içeren dezenfektan ile dezenfekte edilir.
  2. Sünger sıkılarak ipliğin düğüm noktası önde olmak üzere tüpün eğik kesilmiş ağzına yerleştirilir.
  3. Yerleştirme sırasında hayvan sakin ve hareketsiz tutulur. İplik aplikatörun dışına alınır ve itici çubuk tüpün içine sokulur.
  4. Aplikatör dikkatlice servikse ulaşacak şekilde yerleştirilir.
  5. İtici çubuk sabit tutularak tüp 2-3 cm geri çekilir ve süngerin tüpten çıkması sağlanır. Süngerin ipliği, geri almayı kolaylaştıracak şekilde, vajinadan aşağı sarkmış halde bırakılarak itici çubuk ve tüp çıkarılır.

Süngerin Çıkarılması

*İpliğin yavaşça çekilmesiyle  sünger çıkarılır.

AŞIM (koç katımı)

Aşımın süngerin çıkarılmasından sonra 36 ve 72. saatlerde (suni tohumlamada 55 saat) yapılması sağlanır. Koyunların teker teker koça gösterildiği “elde sıfat” en iyi sonuç veren yöntemdir. Koç katımı mevsimi dışında 5 koyuna 1 koç kullanılır. Koç katımı mevsiminde 10 koyuna 1 koç yeterlidir. Aynı gün aynı koça hem yetişkin hem de doğum yapmamış genç koyunlar gösterilmemelidir. Koçlar 2 aşım arasında 10 dakika dinlendirilmelidir. Bazı ırkların koçları çiftleştirme mevsimi dışında hizmet vermeyebilirler. Bu durumda sünger uygulamasından 10 gün önce kızgınlıktaki 1-2 koyuna gösterilerek bu koçların seksuel aktiviteleri stimule edilebilir. Koyunlar 5 mg deri altı ostradiol uygulaması ile kızgınlığa getirilir. Kızgınlıktaki koyunlar (1-2 gün süreyle) sabah ve akşam olmak üzere günde 2 kez koça gösterilir ve sadece 1 aşıma izin verilir. Uygulama yapılacak bir çok koyun grubu varsa, her 8 –10 günde bir grup çalışmak üzere (koç katımı mevsiminde her 3-4 günde bir) program yapılır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Kısırlık tedavisi için değildir, sadece üreme yeteneği olan koyun ve keçilerde kullanılır. Progestagen uygulanacak hayvanlarda genital ve uriner sistem enfeksiyonları bulunmamalıdır. Koyunlarda süngerler çıkarılmadan önce PMSG uygulaması yapılmamalıdır. Koyun ve keçiler tohumlama öncesi ve sonrasında ani yem değişikliği, aşılama ve damgalama gibi gereksiz streslerden uzak olmalıdır. Süngerlerin çıkarılması sırasında iplik görünmüyorsa vagina içi araştırılmalıdır. Çıkarılan sünger üzerinde hoş kokulu olmayan bir sıvıya rastlanabilir. Bu vaginal mukus birikmesidir ve hayvanın sağlığı veya fertilitesi ile ilgisi yoktur. CHRONOGEST CR/sünger sadece özel aplikatörü ile yerleştirilir. Her uygulamadan önce aplikatör silinir ve dezenfekte edilir. Alkol, cresol, fenol ve iyotlu dezenfektanlar kullanılmaz.

Dişiler:

  • Koyunlar flushing yöntemiyle hazırlanır (sünger yerleştirmeden 1 hafta önce başlanır, çiftleşmeden • 3 hafta sonrasına kadar devam eder)
  • Aşılama ve parazit mücadelesi en geç sünger uygulamasından 1 hafta önce tamamlanmalıdır.
  • Koyunlar koçların varlığına alıştırılmalıdır. Özellikle koyun ve koçların farklı ırklardan olması halinde aşım sırasındaki sorunları önlemek açısından alıştırma işlemi yararlıdır.
  • Yeniden kızgınlık gösteren (dönen) hayvanlar her zaman olabileceğinden, elde sıfattan 15 gün sonra sürüye koç katılır.
  • Embriyonik ölümlere neden olan fertilite ve doğum oranını düşüren stres, çevre ve yemde ani değişiklikler, antiparaziter tedavi, aşılama v.b. hallerden koç katımından sonraki 4 hafta boyunca kaçınmalıdır.
  • Suni tohumlama yapılacaksa süngerin alınmasından 55 saat sonra yapılmalıdır.
  • Koyunun son doğumu ile sünger yerleştirilmesi arasında en az 75 gün olmalıdır.
  • Keçinin son doğumu ile sünger yerleştirilmesi arasında en az 150 gün olmalıdır.
  • Vaginal akıntısı olan ve yeni abort yapmış koyunlara, ancak uygun tedavi yapıldıktan sonra CHRONOGEST CR uygulanmalıdır.

Erkekler:

  • Fertilitesi kanıtlanmış koçlar kullanılmalıdır.
  • Çiftleştirilmeden 6-8 hafta öncesinden başlayarak dengeli bir rasyon uygulanmalı, stres faktörlerinden kaçınmalıdır.
  • Sünger yerleştirilmesi, koçların durumu ile uyum sağlayacak şekilde programlanmalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

Sürekli progestagen uygulamaları sonucunda koyunlarda kistik endometrial hiperplazi ve pyometra şekillenebilir. Uygulamanın yapıldığı koyun ve keçilerde nadiren de olsa sünger ve mukoza membranı arasında yapışmalara bağlı vajinitis görülebilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Süngerlerin uygulandığı süreçte diğer reproduktif ilaçlar uygulanmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Tatbik yolundan dolayı doz aşımı mümkün olmamakla birlikte süngerlerin önerilen süreden fazla vajinada kalmaları lokal doku sorunlarının ortaya çıkmasına neden olabilir.

GIDALARDAKİ İLAÇ KALINTILARI HAKKINDA UYARILAR

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (İKAS)

Sünger vajinada kaldığı sürece ve geri çekildikten sonraki 5 gün boyunca hayvanlar kesime gönderilmemelidir. Süt için kalıntı arınma süresi sıfır gündür.

KONTRENDİKASYONLAR

Gebelikte kullanım: Gebe hayvanlarda abortlara yol açacağından kontraendikedir. Doğum yapan koyunlara 75 günden ve keçilere 150 günden önce, Abort yapanlara hemen sonra,

Vajinal akıntısı olanlara, bakım ve beslenme durumu kötü olan koyunlara koşullar iyileştirilmeden uygulanması kontraendikedir.

Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde Veteriner Hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz.

UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN UYARILAR

Zoonoz hastalıklara karşı tüm tedbirler alınmalı, süngerlerin uygulanması ve çıkartılması esnasında uygulayıcı veteriner hekimler koruyucu eldiven kullanmalıdır.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Ambalaj içinde, gölgede, kuru yerde 25°C sıcaklıkta saklanır. Raf ömrü üretim tarihinden itibaren 36 aydır.

KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR

Hayvanlar tarafından yenilen süngerler bozukluğa yol açabilir. Bu nedenle, kullanılan süngerler yakılarak imha edilmelidir. Çevreye gelişigüzel atılmamalıdır.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Her birinde 20 mg kronolon içeren, 40×30 mm ebadında silindir şeklinde 10, 25, ve 50 adet poliüretan süngerin bulunduğu, şeffaf poliüretan torbalarda özel aplikatörü ile satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde ve veteriner muayenehanelerinde satılır (VHR).

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir