Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
ENROX
Enjeksiyonluk Çözelti
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ
Enrox Enjeksiyonluk Çözelti, 1 ml’sinde 100 mg Enrofloksasin içeren, açık sarı renkte, berrak, partikülsüz bir çözeltidir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Enrofloksasin, florokinolonlar grubuna dahil, sığır ve koyunlarda kullanılan, 3.kuşak geniş spektruma sahip bir antibakteriyeldir. Enrofloksasin, bakteriyel DNA sentezinde görevli DNA jiraz enziminin (topoizomerazı II) etkinliğini engelleyerek, bakterisid aktivitesini gösterir. Başlıca duyarlı bakteriler; E.coli, Salmonella spp., Enterobacter spp., Serratia spp., Proteus spp., Klebsiella spp., Shigella spp., Yersinia spp., Moraxella spp., Acinobacter spp., Actinobacillus spp., Pasteurella spp., Leptospira spp., Campylobacter spp., Citrobacter spp., Haemophilus spp., Ehrlichia spp., Coxiella brunetti, metisiline ve gentamisine dirençli olanlarda dahil Staphylococcus spp., penisiline direçli olanlarda dahil N.gonorrhoeae, N. meningiditis, Corynebacterium spp., Chlamydia spp., V.cholerae, Mycoplasma spp.’dir. Strep. suis, Strep. agalactia, Strep dysgalactia, Strep. zooepidemicus, R.equi, Mycobacterium spp. orta derecede duyarlılık gösterir.
Anaerobik kokların çoğu, Clostridium spp., Bacteroides spp., ve Ps. maltophila kinolonlara genellikle az duyarlı veya dirençlidir.
Enrofloksasin, bütün hayvan türlerinde enjeksiyon yerinden hızla emilerek, 30 dakika ile 1-2 saat içinde vücut doku ve sıvılarına yayılır. En yüksek konsantrasyon karaciğerde oluşur. Biyoyararlanımı % 80 olup, plazma proteinine bağlanma oranı ise % 30’dan daha azdır. Yarılanma ömrü 2 – 6 saat olup, değişime uğramadan, çoğunluğu böbreklerden idrar yoluyla ve az bir kısmı safra/gaita yoluyla atılır.
KULLANIM SAHASI/ENDİKASYONLAR
Enrox Enjeksiyonluk Çözelti, sığır ve koyunlarda enrofloksasine duyarlı Gram (-) ve Gram (+) bakteriler ile Mycoplasmalar tarafından meydana getirilen pleuropneumonia, gastroenteritis gibi solunum ve sindirim sistemi hastalıklarında, septisemi, colibasillosis’de ve diğer yumuşak doku hastalıklarının tedavisinde, ayrıca viral hastalıkların enrofloksasine duyarlı bakteriyel komplikasyonlarında kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Günlük 2.5 mg/kg canlı ağırlıktaki farmakolojik dozda, kas içi (İM) veya derialtı (SC) olarak 3 gün uygulanır. Sadece şiddetli ve kronik seyirli enfeksiyonlarda ve salmonellosis’te, 5 mg/kg/canlı ağırlık dozunda 5 gün süreyle kullanılması tavsiye edilir.
Pratik Olarak uygulama dozları şöyledir:
Hayvan Türü | Canlı Ağırlık | 2.5 mg/kg | 5 mg/kg |
Kuzu | 20 kg | 0.5 ml | 1 ml |
Koyun | 40 kg | 1 ml | 2 ml |
Buzağı | 100 kg | 2.5 ml | 5 ml |
Dana – Düve | 200 kg | 5 ml | 10 ml |
Sığır | 400 kg | 10 ml | 20 ml |
Aynı bölgeye 5 ml’den fazla enjekte edilmesi tavsiye edilmez. Bu gibi durumlarda doz bölünerek ayrı ayrı bölgelere uygulanmalıdır. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır.
İSTENMEYEN ETKİLER
Özellikle hızla gelişme dönemindeki genç hayvanların eklem kıkırdağı bozukluklarına neden olabilirler. Bu nedenle merkezi sinir sistemi ile ilgili rahatsızlığı olduğu bilinen veya şüphelenilen hastalarda dikkatli kullanılmalıdır. Siprofloksasin ve enrofloksasin gibi bazı kinolonlar bazen idrar yollarında kristallenmeye yol açabilir. Bu nedenle bu ilaçlar verilirken su kısıtlaması yapılmamalıdır.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Enrofloksasinin karaciğerde metabolize edildiği bilinen diğer ilaçlarla birlikte kullanılması, söz konusu ilaçların farmakokinetiğini etkileyebilir. Kinolonlar, teofilin, kumarin türevleri, metil ksantinler ve steroid yapıda olmayan ağrı kesicilerin yarı ömürlerini uzatır. Florokinolonlar ile aminoglikozidler, beta-laktam ilaçlar ve sülfonamidler arasında aynı yönde (sinerjistik), fenikoller, eritromisin, polimiksin, nitrofurantoin ve rifampin arasında aksi yönde (antagonist) etkileşmeler vardır.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Terapötik endeksi geniş olup tedavi dozlarında zehirlenmelere rastlanmaz. Yüksek dozlarda ve hızlı bir şekilde verildiği zaman böbreklerde hasar oluşturabilir. Fazla miktarlarda ilaç alan hastaların bol su içmeleri ve idrar alkali oranlarının arttırılması gerekir.
GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARDA KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 14 gün geçmeden sığırlar, 10 gün geçmeden koyunlar kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasını takiben 8 sağım (4 gün) boyunca elde edilen inek sütü insan tüketimine sunulmamalıdır. İnsan tüketimi için süt elde edilen koyunlarda kullanılmamalıdır.
KONTRENDİKASYONLAR
Karaciğer ve böbrek yetersizliği olanlarda kullanımı kontrendikedir. Atlarda ve damızlık olarak kullanılacak olan genç hayvanlarda kullanılmamalıdır.
Gebelikte Kullanım: Gebe sığırlara gebeliğin kritik 4 değişik periyodunda 15 mg/kg dozda 15 gün süreli enrofloxacin uygulanmış ve reprodüktif parametrelere bir yan etki oluşturmamıştır. Köpeklerde, doğumdan 14, 45 ve 90 gün önceden başlayan, 10 günlük 5-15 mg/kg canlı ağırlık/gün enrofloxacin uygulamalarında libido gebelik oranı ve doğum yavru sayısı üzerine bir etkisi görülmemiştir. Yine köpeklerde gebeliğin ilk 10 gününden başlayarak laktasyonun ilk 28 gününü de kapsayan çalışmalarda köpeklerde yan etkisi görülmemiştir. Rat ve şinşilalarda teratojenik etkisine rastlanmamıştır. Rat ve şinşilalarda fötotoksik doz sırasıyla 50 ve 25 mg/kg canlı ağırlık olarak belirlenmiştir.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların erişemeyecekleri yerlerde saklayınız.
Kullanılan ambalajlar çöp kutusuna atılarak imha edilmelidir.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN ÖNERİLER
Uygulama sırasında deri ve göze teması halinde cildinizi ve gözlerinizi bol su ile yıkayınız. İlaç uygulandıktan sonra eller mutlaka iyice yıkanmalıdır. Kinolonlara duyarlılığı olan kişiler ilaçla temastan kaçınmalıdırlar. Aşırı miktarda ilaca maruz kalınması halinde güneş ışığından korununuz.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Ambalajında, oda ısısında ve ışıktan koruyarak saklayınız. Üretim tarihinden itibaren raf ömrü 2 yıldır. İlk dozun çekilmesinden itibaren ilaç 28 gün içinde tüketilmelidir.
KULLANIM SONU İMHA VE HEDEF OLMAYAN TÜRLER İÇİN UYARILAR
Kıkırdak dokusuna olan etkisinden dolayı; kedilerde 2 aylık, küçük ırk köpeklerde 8, orta ırk köpeklerde 12 ve büyük ırk köpeklerde ise 18 aylıktan önce kullanılmaması gerektiği ve 4 misli (20 mg/kg) ve üzeri dozda kedilerde nadiren görme bozuklukları oluşacağı göz önünde bulundurulmalıdır.
TİCARİ TAKDİM ŞEKİLLERİ
Karton Kutu içerisinde, 20 ml, 50 ml, 100 ml ve 250 ml’lik kahverengi cam flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesiyle veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).