Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır
FLORCOL 450
Enjeksiyonluk Süspansiyon
Veteriner Sistemik Antibakteriyel
BİLEŞİMİ
Florcol 450 Enjeksiyonluk Çözelti; ml’sinde 450 mg florfenikol içeren açık sarı, sarı renkli berrak steril bir çözeltidir.
FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ
Florcol 450 Enjeksiyonluk Çözelti; geniş spektrumlu, sentetik bakteriostatik bir antibiyotiktir. Bakterilerin 70 S ribozomal alt birimlerine bağlanarak protein sentezini inhibe eder. Başlıca duyarlı bakteriler şunlardır;
Gram pozitif bakteriler: Actinomyces spp., Corynebacterium spp., Erysipelothrix rhusiopathie, Listeria monocytogenes, çoğu Staphylococcus spp. ve Streptococcus spp.
Gram negatif bakteriler: Actinobacillus spp., Bordetella bronchiseptica, Enterobacteraceae (E.coli, Klebsiella spp., Proteus spp., Salmonella spp.), Haemophilus spp., Leptospira spp., Moraxella spp., Pasteurella spp.
Tüm anaeroblar genellikle duyarlıdır. Rhodococcus equi’e etkisi orta derecededir. Mycobacterium spp. ve Nocardia spp. ise dirençlidir.
Kas içi uygulama sonrası hızlı bir şekilde emilir ve uygulamadan 60 saat sonra 0.19 μg/ml’lik serum konsantrasyonuna ulaşır. Proteine bağlanma oranı % 12,7-18,3 arasında değişir. Akciğer, karaciğer, böbrekler başta olmak üzere tüm vücuda dağılır. İdrar ve dışkı yoluyla vücuttan atılır.
KULLANIM SAHASI / ENDİKASYONLAR
Florcol 450 Enjeksiyonluk Çözelti; sığırlarda, florfenikole duyarlı bakterilerin neden olduğu hastalıkların sağaltımında kullanılır. Bu kapsamda başlıca;
Mannheimia haemolytica, Pasteurella multocida, Haemophilus somnus ve Arcanobacterium pyogenes’in neden olduğu solunum yolu enfeksiyonlarında, Fusobacterium necrophorum, Bacteroides meleninogenicus ve Dichelobacter nodosus’un neden olduğu ayak çürüğü, interdigital nekrobasillozis ve enfeksiyöz pododermatitis gibi bakteriyel kaynaklı ayak hastalıklarında; Moraxella bovis’in neden olduğu enfeksiyöz keratokonjunktivitisin sağaltımında kullanılır.
KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU
Veteriner hekim tarafından başka bir şekilde tavsiye edilmediği takdirde;
Kas içi uygulama:
Sığırlara, kas içi yolla, 45 kg canlı ağırlık için 2 ml (20 mg/kg canlı ağırlık) dozda uygulama yapılır. 48 saat sonra doz tekrarı yapılmalıdır.
Deri altı uygulama:
Sığırlara, deri altı yolla, 45 kg canlı ağırlık için 4 ml (40 mg/kg canlı ağırlık) dozda uygulama yapılır. Deri altı uygulama için tek doz yeterlidir.
Aynı bölgeye 10 ml’den fazla uygulama yapılmamalı, gerekirse doz bölünerek uygulanmalıdır. Enjeksiyonlar sadece boyun bölgesinden yapılmalıdır. Kullanırken asepsi ve antisepsiye uyulmalıdır.
İSTENMEYEN ETKİLER
İlaç kullanımından sonra yem ve su tüketiminde azalma olabilir. Tedavi sırasında iştahta bir azalma görülebilir. Ancak tedavinin bitiminden sonra iştah kısa zamanda normale döner. Enjeksiyon bölgesinde nadiren oluşabilen ve kendiliğinden iyileşen lokal reaksiyonlar görülebilir.
İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ
Fenitoin, dikumarol, talbutamid, fenobarbital ve pentobarbital ile geçimsizdir.
GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARDA KALINTI UYARILARI
İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.) ; Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra eti için yetiştirilen sığırlar kas içi uygulamalarda 37 gün, deri altı uygulamalarda 64 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. İnsan tüketimi için süt elde edilen sağmal ineklerde kullanılmaz.
KONTRENDİKASYONLAR
Gebelikte Kullanım: Gebelik ve reproduksiyon üzerine etkileri belirlenmediğinden damızlık boğalarda ve gebe hayvanlarda kullanılmaması önerilmektedir.
GENEL UYARILAR
Kullanmadan önce ve beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerde bulundurunuz. Çözeltinin zamanla sararması, aktivite kaybına neden olmaz.
DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT
Terapötik indeksi çok geniştir. 10-15 kat yüksek dozlarda yem ve su tüketimi ile canlı ağırlık artışında azalma, şiddetli ishal ve dehidrasyon görülebilir. İlacın kesilmesi ile bu tablo hızla düzelir.
UYGULAYICININ ALMASI GEREKEN ÖNLEMLER VE HEKİMLER İÇİN ÖNERİLER
İlacın göz veya deriye teması halinde bol su ile bölgeyi yıkayınız. İlaçla temastan kaçınınız ve kullandıktan sonra ellerinizi yıkayınız.
MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ
Işıktan koruyarak oda sıcaklığında (15-25°C ’de) saklayınız. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. İlk kullanım için açılan ilaç önerilen saklama koşullarında 28 gün içinde tüketilmelidir.
TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ
Karton kutularda; 20, 50 ve 100 ml’lik şeffaf cam flakonlarda ve 100, 250 ve 500 ml’lik şeffaf plastik flakonlarda satışa sunulmuştur.
SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI
Veteriner hekim reçetesi ile veteriner muayenehanelerinde ve eczanelerde satılır (VHR).