PİGENTA 100ML

Sadece Hayvan Sağlığında Kullanılır

PİGENTA

Enjeksiyonluk Çözelti

Veteriner Sistemik Antibakteriyel

BİLEŞİMİ

Pigenta Enjeksiyonluk Çözelti; ml’de 100 mg Gentamisin baza eşdeğer 170 mg Gentamisin sülfat içerir. Renksiz veya açık sarı renkli steril bir çözeltidir.

FARMAKOLOJİK ÖZELLİKLERİ

Gentamisin, Micromonospora purpurea kültürlerinden elde edilen bir aminoglikozid türevidir. Gram pozitif ve gram negatif bakterilere karşı bakterisid etkili geniş spektrumlu bir antibiyotiktir. Bakterisid etkisi diğer aminoglikozid antibiyotiklerde olduğu gibi bakterilerde 30 S’lik ribozomal alt birimlerle birleşerek m RNA’nın bunlara birleşmesini önlemek ve RNA üzerindeki kodonların yanlış okunmasına sebep olmak suretiyle gerçekleşir.

Gentamisin’e başlıca duyarlı bakteriler şunlardır; Enterobacter spp., E. coli, Klebsiella spp, Serratia spp., Yersinia spp., Campylobacter spp., Haemophilus spp., Pasteuralla spp., Çoğu Pseudomonas aeroginosa suşları ve Staph. aureus çoğunlukla duyarlıdır. Ancak Streptococcus spp.’lerinde aralarında bulunduğu diğer gram pozitif bakteriler, bazı Pseudomonas spp. ve anerob bakteriler dirençlidir. Sistemik hastalıkların sağaltımı için başta kas içi olmak üzere parenteral yollarla verilmelidir. İlaç kas içi yolla verildikten sonra 15 dakika içinde etkir ve 30-60 dakika içinde de doruk plazma değerine ulaşarak uygulama yerinden genellikle % 90’dan fazla emilir. Sağaltım dozlarında ilaç hayvanlarda genellikle 8-10 saat süreyle etkili kan yoğunluğu sağlar. İlacın EKEY’u 1-2 µg/ml arasındadır. Dolaşıma geçen ilaç plazma proteinlerine hemen hemen hiç bağlanmaz. Gentamisin vücutta başlıca HDS’da dağılır, en çok böbrek, kas ve karaciğerde toplanır. İlacın Vd değeri çoğu hayvan türünde 0.2 L/ kg’a yakındır. İlaç vücuttan değişmemiş halde idrarla atılır; köpeklerde ilk 24 saat içinde % 90 ve 5 günde de % 96’dan fazlası bu yolla atılır.

KULLANIM SAHASI/ ENDİKASYONLAR

PİGENTA enjeksiyonluk süspansiyon, Sığır, koyun , at ve köpeklerde; penisilin ve dihidrostreptomisine duyarlı bakteriler tarafından meydana getirilen sindirim sistemi,solunum sistemi,ürogenital sistem enfeksiyonları ile sekonder bakteriyel enfeksiyonların tedavisinde kullanılır.

KULLANIM ŞEKLİ VE DOZU

Veteriner hekim tarafından başka şekilde tavsiye edilmediği takdirde; sığır, at, kedi ve köpeklerde; kas içi (i.m.), deri altı (s.c.) veya yavaş damar içi (i.v.) yolla uygulanır.

Sığır – At4 ml/100 kg canlı ağırlık/ gün
Dana – Düve2 ml/50 kg canlı ağırlık/gün
Buzağı – Tay1 ml/25 kg canlı ağırlık/gün
Kedi – Köpek0.2 ml/ 5 kg canlı ağırlık/ gün

Tedaviye ilk gün dozu ikiye bölerek; daha sonra günde bir defa olmak üzere sığır ve atlarda 3-5 gün, köpek ve kedilerde 5-7 gün süreyle uygulanır. Kesinlikle doz aşımı yapılmamalıdır. Özellikle zayıf ve küçük cüsseli hayvanlarda doz ayarlaması dikkatli yapılmalıdır.

ÖZEL KLİNİK BİLGİLER VE HEDEF TÜRLER İÇİN ÖZEL UYARILAR

Hipovolemik hayvanlarda aminoglikozidlerin zehirliliği artmaktadır. Bu nedenle böyle hayvanlarda aminoglikozidlerde tedavi esnasında bu husus göz önünde bulundurularak, hastanın rehidrasyonunun sağlanması tavsiye edilir. Gram negatif bakteriyel enfeksiyonların aminoglikozidlerle tedavisi sırasında kandaki endotoksin düzeyinin artarak şoka neden olabileceğinin unutulmaması ve bununla ilgili önlemlerin alınması tavsiye edilir. Tüm aminoglikozidler kan basıncını ve kalp debisini düşürür, kalp hızını yavaşlatırlar. Ayrıca kan total kalsiyum seviyesini düşürürler. Hayvanın yaşı, şok, asidoz, akut renal yetmezlik, hepatik disfonksiyon, sepsis, daha önceden aminoglikozidlere maruz kalınmış olunması, elektrolit imbalansı ve hipotansiyon aminoglikozidlere duyarlılığı artırır. Diğer ilaçlarla olabilecek etkileşimleri nedeniyle ilaç geçimsizliği bölümü okunmalıdır.

İSTENMEYEN ETKİLER

Aminoglikozidlerin böbrek ve işitme organları üzerinde ciddi istenmeyen etkileri vardır. Ayrıca nöromüsküler blokaja neden olurlar. Kedi ve köpeklerde enjeksiyon yerinde hafif bir irritasyon yapabilir.

İLAÇ ETKİLEŞİMLERİ

Aminoglikozidler yan etkileri nedeniyle diğer aminoglikozidlerle, nörotoksik, nefrotoksik, ototoksik tedavilerle eş zamanlı uygulanmamalıdır. Yine böbreklere zararlı etkileri olan tetrasiklinler, sulfonamidler gibi ilaçlar ile nöromüsküler blokaj yapıcı diğer ilaçlarla, anesteziklerle ve nonsteroidal antienflamatuarlarla birlikte kullanılmamalıdır. Demir preparatları, Furosemid, amfoterisin B, polimiksin B, vankomisin, sefalotrin ile birlikte kullanılmaları durumunda böbrek ve iç kulak üzerindeki toksik etki artar. Gentamisin, ampisilin sodyum, sefaloti sodyum, heparin sodyum, sefapirin sodyum ile kullanılmamalıdır.

DOZ AŞIMINDA BELİRTİLER, TEDBİRLER VE ANTİDOT

Aminoglikozidlerle tedavi sırasında doz aşımı yapılmamalıdır. Doz aşımında nöromüsküler blokaj için edrofonyum (0.5 mg/kg), kalsiyum klorid (10-20 mg/kg), kalsiyum glukonat (30-60 mg/kg) veya neostigmin (100-200 mg/kg) seçeneklerinden biri kullanılabilir. Renal toksisite için aminoglikozid uygulanması durdurulmalı, diüresisi sağlama amaçlı poliiyonik sıvı tedavisi uygulanmalıdır.

GIDA DEĞERİ OLAN HAYVANLARDA KALINTI UYARILARI

İlaç Kalıntı Arınma Süresi (i.k.a.s.): Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra, eti için yetiştirilen sığırlar 80 gün geçmeden kesime gönderilmemelidir. Tedavi süresince ve son ilaç uygulamasından sonra 2 gün (4 sağım) süreyle elde edilen inek sütü tüketimine sunulmamalıdır.

KONTRENDİKASYONLAR

Aminoglikozidlere duyarlı olduğu bilinen hayvanlarda, özellikle böbrek ve/veya karaciğer yetmezliği, denge ve işitme organları ile ilgili hastalığı olan hayvanlarda kullanılmamalıdır.

Gebelikte kullanım: Gebelikte fötal ototoksisiteye yol açabileceğinden kullanılmamalıdır.

GENEL UYARILAR

Kullanmadan önce veteriner hekime danışınız. Çocukların ulaşamayacağı yerlerde bulundurunuz. Beklenmeyen bir etki görüldüğünde veteriner hekime danışınız.

MUHAFAZA ŞARTLARI VE RAF ÖMRÜ

Direk ışıktan koruyarak 15-25°C’de serin ve karanlık yerde saklanmalıdır. Raf ömrü imal tarihinden itibaren 2 yıldır. Açıldıktan sonra bir hafta süreyle buzdolabında muhafaza etmek suretiyle kullanılabilir.

TİCARİ TAKDİM ŞEKLİ

Karton kutuda 20, 50, 100, 250 ve 500 ml’lik bal renkli cam flakonlarda satışa sunulmuştur.

SATIŞ YERİ VE ŞARTLARI

Veteriner hekim reçetesi ile eczanelerde, veteriner hekim muayenehane, polikliniklerinde ve hayvan hastanelerinde satılır (VHR).

Bir yorum ekleyin

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir